Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΣΙΝΕ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε » 1966



    Το «ΣΙΝΕ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ» θα προβάλει δύο παλιές ταινίες την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, αριστουργήματα της παγκοσμίου παραγωγής.
   Θα είναι ταινίες δράσεως ( περιπέτειες, ιστορικές, γουέστερν, αστυνομικές) κυρίως από 1940 μέχρι 1960. Αξίζει να τις δούμε!
   Για σήμερα, έχουμε την ταινία του 1966 «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε »
        Μια απο τις καλίτερες κωμωδίες της σχολής που καθιέρωσε ο Μάριο Μονιτσέλι, ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης και πρωτοπόρος της κωμωδίας Ιταλικού στυλ (Commedia all'Italiana) ο οποίος σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με το δίδυμο των γνωστών Ιταλών συγγραφέων σατιρικών σεναρίων Age και Scarpeli στο γλωσσικό ιδίωμα Macaronic ένα μίγμα Λατινικών και Ιταλικών .Ο Βιτόριο Γκάσμαν ξεπερνά τον εαυτό του στον ρόλο του ιππότη της ελεεινής μορφης, ενός πομπώδους φανφαρόνου (ο Μονιτσέλι επανέφερε, στην ομώνυμη ταινία αργότερα, στον ίδιο ρόλο τον μεγάλο Γκάσμαν αλλά μεταφέροντας τον στη σύγχρονη εποχή),ο οποίος ζει σε ενα ουτοπικό κόσμο μέσα στον άθλιο Μεσαίωνα,με ισχυρές δόσεις σάτιρας που αποδομούν τους ηρωικούς ιππότες και την δηθεν ρομαντική Χριστιανική ιδεολογια της εποχής των σταυροφοριών του Μεσαίωνα.
    Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό και αξεπέραστο στο είδος της αριστούργημα Δονκιχοτικού τύπου χωρίς όμως την υπαρξιακή τραγική αγωνία ενός ιδεολόγου παρανοικού ήρωα σε ένα φανταστικό ανύπαρκτο κόσμο, αλλά με το σαρκασμό ενός οπορτουνιστή ήρωα σε ένα κόσμο που βασίζεται μόνο σε υλικές αξίες,όπως δηλώνει και ο Αγγλικός τίτλος της ''For Love and Gold'' η ''Για τον Ερωτα και το Χρυσαφι'' .Η έκφραση Μπρανακαλεόνε πηγάζει από ένα ιστορικό όνομα που σημαίνει την πατούσα (Branka) του λιονταριού (Leone),και ο ευγενής Brancaleone degli Andalo υπήρξε ένας απο τους κυβερνήτες της Ρώμης στο Μεσαίωνα. Δεν πρέπει να αντιπαρέλθουμε και τον κωμικό ρόλο του αγνώριστου Τζιάν Μαρία Βολοντέ που μας προκαλεί έκπληξη μια και τον έχουμε συνηθίσει σε δραματικούς με πολιτική χροιά ρόλους. Στή ταινία υποδύεται τον ξεπεσμένο και αποκηρυγμένο νόθο γιο του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Συμμετέχουν και οι μόνιμοι ήρωες του Μονιτσέλι όπως πχ απο την ταινία '' Ο κλεψας του κλεψαντος'' ο σχεδόν νάνος καλοκάγαθος πονηρός γελοίος γεροντάκος. Η σκηνή στο Βυζαντινό παλάτι θα μείνει αξέχαστη στην ιστορία του κινηματογράφου σαν μια χορογραφία γέλιου, όπως επίσης και η σε αντίστιξη με τον ρυθμό της ταινίας μουσική και το τραγούδι των τίτλων του Μάριο Ρουστικέλι.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ :MARIO MONICELLI
ΣΕΝΑΡΙΟ : AGENORE INGROCCI, FURIO SCARPELI, MARIO MONICELLI
ΠΑΡΑΓΩΓΗ : MARIO CECHI GORI
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ : VITTORIO GASSMAN,  GIAN MARIA VOLONTE, CATHRINE SPAAK, CARLO PISCANE, LUIGI SANGIORGI, UGO FANGAREGGI, FOLCO LULLI, ENRICO MARIA SALERNO, MARIA GRACIA BUCCELLA, BARBARA STEELE, JOAQUIN DIAZ
ΜΟΥΣΙΚΗ :CARLO RUSTICHELLI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου